Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gescheld langs de lijn: rode kaart

26 maart 2011, 16.29 uur · Aangepast 26 maart 2011, 19.46 uur

Voetbalclub Pancratius uit Badhoevedorp is zaterdagochtend begonnen met een actie om geschreeuw en geweld langs de lijn tegen te gaan.

Spelers van de jeugdteams deelden een zogeheten Van de Kaart-kaart uit aan ouders en andere supporters. "Te vaak veranderen aanmoedigingen, vooral bij jeugdteams, in geschreeuw, gescheld en soms zelfs geweld langs de lijn. Als Pancratius willen we dit niet meer. Want kinderen voetballen voor hun plezier'', stelt de club.

Alle spelers van alle jeugdteams van Pancratius en de bezoekende club krijgen voortaan de rood-gele kaart. Daarop staat dat deze een signaal is om het fijn te houden langs de lijn. Voetballertjes geven de kaart aan hun ouders. Die kunnen hem dan ook weer uitdelen als iemand langs de lijn 'van de kaart' raakt. Ook heeft de club een folder gemaakt, waarin tips staan om het gezellig te houden rond het voetbalveld.

Afdeling West van de KNVB heeft het initiatief bekroond met een prijs voor projecten die sportief gedrag moeten bevorderen. Volgens vicevoorzitter Richard van Nieuwkuyk van Pancratius is de voetbalclub de eerste in Nederland die met een dergelijke kaart komt. Andere clubs hebben al interesse getoond.

Het initiatief wordt ondersteund door de gemeente Haarlemmermeer, waar Badhoevedorp onder valt. Sportwethouder Michel Bezuijen vindt het prima dat de club het probleem benoemt, erkent dat het zich in eigen kring voordoet, en er wat aan doet. "Wangedrag langs de lijn is een serieuze maatschappelijke misstand. Met de actie scoort Pancratius wat mij betreft een zuivere hattrick.''