Start van hoofdcontent

Stad

nl

Brandweer halfbloot op de Dam

1 april 2011, 16.12 uur · Aangepast 1 april 2011, 18.31 uur

Het winkelend publiek op de Dam keek vrijdag even vreemd op. Een tiental brandweerwagens stond daar met gillende sirenes en daarom heen stond een groepje half ontklede brandweer mannen.

Ze voerden actie tegen voorgenomen bezuinigingen van de gemeente. De brandweermannen vinden dat de gemeente hun brandweerkorps uitkleedt als de aangekondigde bezuinigingen van 3,5 miljoen euro worden doorgevoerd. ,,We willen laten zien hoe het voelt om uitgekleed te worden'', aldus een van de actievoerders.

De brandweermannen lazen in een vertrouwelijke memo dat er plannen zijn om de kazerne in Zuidoost te sluiten. Ook moeten ze het met twee ladderwagens minder doen en zouden vrijwilligers op verschillende plaatsen de plek van de beroepsbrandweer innemen. Volgens de actievoerders zijn ze op deze manier minder goed voorbereid op noodsituaties.

In een brief verwijt een anonieme brandweerman dat de besparingen al tot de eerste dode hebben geleid. De vrouw die op 21 maart omkwam bij een woningbrand op de Admiraal de Ruijterweg had volgens de briefschrijver niet hoeven te overlijden.

Meer foto's van de actie bij Gespot.