Start van hoofdcontent

video

nl

Iraniër waarschuwde al voor wanhoopsdaad

7 april 2011, 19.17 uur · Aangepast 10 april 2011, 16.21 uur

De 36-jarige Iraniër die zichzelf in brand stak op de Dam, heeft in 2009 zijn advocaat al gewaarschuwd dat het slecht met hem zou aflopen.

Dat zegt Frank van Haren tegen AT5. Van Haren was van 2008 tot begin 2009 advocaat van de man. De Iraniër, Kambiz Roustayi geheten, zei in mei 2009 tegen hem: "U leest wel in de kranten hoe het met mij afloopt." Het was de laatste keer dat Van Haren zijn oud-cliënt sprak.

Roustayi kwam uit Teheran, waar hij een universitaire opleiding had genoten en verkeerde in journalistieke kringen. Hij was zijn land ontvlucht vanwege publicaties die de Iraanse regering ondermijnden. Roustayi was bang dat hij gevangen zou worden genomen en zou worden gemarteld. In augustus 2001 deed hij voor het eerst een asielaanvraag in Nederland.

Volgens advocaat Van Haren was de Iraniër volledig gedesillusioneerd door zijn leven zonder papieren in Nederland. "Ik zag in 2008 al aankomen dat hij het leven als illegaal niet aan zou kunnen en zou afglijden in de psychiatrie."

Kambiz Roustayi stak zichzelf woensdagmiddag voor het monument op de Dam in brand. Hij overleed vanochtend aan zijn verwondingen.