Start van hoofdcontent

Stad

nl

Rapport zedenzaak vrijdag gepubliceerd

14 april 2011, 14.43 uur · Aangepast 21 maart 2013, 15.34 uur

Hoe heeft een medewerker van meerdere kinderdagverblijven daar jarenlang kinderen kunnen misbruiken? Vrijdag moet daar meer duidelijkheid over komen. Dan presenteert de commissie-Gunning haar rapport.

Eerst de feiten: de hoofdverdachte in de zaak, de uit Letland afkomstige Robert M. (27), heeft bekend 85 zeer jonge kinderen te hebben misbruikt. Dat zou hij onder meer hebben gedaan op de drie kinderdagverblijven in Amsterdam waar hij werkte. Van 2007 tot en met half 2009 was dat Het Hofnarretje. Kortere perioden werkte hij bij De Toverlantaarn en Jenno’s Knuffelparadijs.

Burgemeester Eberhard van der Laan stelde de commissie in samenspraak met onder meer justitie en politie in. Voorzitter is Louise Gunning-Schepers, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en voorzitter van de Gezondheidsraad. De andere leden: Evelien van Schaardenburg-Louwe Kooijmans, voormalig vice-president van de rechtbank Amsterdam, en Jan Naeyé, emeritus hoogleraar strafrechtwetenschappen aan de Vrije Universiteit.

De opdracht die deze zwaargewichten meekregen: zoek uit hoe dit misbruik heeft kunnen plaatsvinden. Daarvoor moesten ze de bestaande regelgeving onder de loep nemen en het handelen van de betrokken kinderdagverblijven, overheidsinstanties en andere partijen bekijken. Doel: het trekken van lessen voor de toekomst.

Het werk van de commissie staat los van het strafrechtelijk onderzoek naar de zaak. Die is van een ongekende omvang. M. zou de kinderen niet alleen op crèches hebben misbruikt, maar ook tijdens zijn werk als oppast. Naast hem zijn er meerdere andere verdachten, onder wie zijn echtgenoot.