Start van hoofdcontent

Stad

nl

Crimineel Gwenette M. moet 16 miljoen betalen

14 april 2011, 18.57 uur · Aangepast 15 april 2011, 09.36 uur

De rechtbank heeft donderdag de 36-jarige Gwenette M. veroordeeld tot het betalen van 16 miljoen euro.

Het Openbaar Ministerie had dit bedrag in een ontnemingsprocedure gevorderd om M. zijn criminele winsten af te pakken.

De procedure volgde op de strafzaak tegen M., die nog niet zo lang geleden resulteerde in een veroordeling tot acht jaar cel. Gwenette M. werd daarin schuldig bevonden aan handel in harddrugs, witwassen en mishandeling. In 2008 wist M. te ontsnappen uit de gevangenis in Heerhugowaard. Vorig jaar oktober kon hij in België worden aangehouden.

Tijdens het 'pluk-ze-onderzoek' heeft justitie dure auto's en waardevolle goederen als horloges in beslag genomen. De berekeningen van het misdaadfortuin zijn onder meer aan de hand van door M. gemaakte aantekeningen tot stand gekomen. Deze lijstjes zijn door de rechtbank in het vonnis opgenomen.

Gwenette M. geldt al geruime tijd als een crimineel met aanzien in het Amsterdamse milieu. De opgelegde ontnemingssom is er een uit de hogere regionen. Ter vergelijking: van Willem Holleeder wil justitie een kleine 18 miljoen euro innen.

Justitie heeft bij de calculatie van het te ontnemen bedrag niet alleen gekeken naar de feiten in de strafzaak. Ook soortgelijke misdrijven buiten dat kader zijn meegewogen. De ontnemingswetgeving laat dit toe.