Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Vierhoek: Radicale omslag na zedenzaak

18 april 2011, 16.51 uur · Aangepast 21 maart 2013, 15.34 uur

Een radicale omslag in hun denken en doen, dat is volgens de Amsterdamse Vierhoek van gemeente, politie, justitie en GGD nodig na de zedenzaak.

Die conclusie trekt de Vierhoek uit het rapport van de commissie-Gunning, die heeft onderzocht hoe het misbruik door Robert M. en de andere verdachten in de zaak heeft kunnen gebeuren. "De zedenzaak toont aan dat we de (te) onbevangen manier waarop we in het verleden keken naar de veiligheid van onze kinderen in de kinderopvang helaas moeten laten varen."

Volgens de Vierhoek zal het rapport grote impact hebben op de kinderopvang, het toezicht en de handhaving. "Duidelijk is dat alle betrokken partijen op fundamentele punten hun werkwijzen moeten herzien." De Vierhoek wil uiterlijk 7 december- een jaar nadat de zedenzaak aan het licht kwam - de aanbevelingen uit het rapport hebben doorgevoerd.

Commissievoorzitter Louise Gunning-Schepers stelde onder meer vast dat de signalen die er waren over het misbruik van Robert M. niet adequaat zijn opgepikt doordat de jeugdgezondheidszorg, jeugdzorg, het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling en de politie te veel langs elkaar heenwerken.

"In ieder geval is van belang dat zo snel als mogelijk bij de screening voor de Verklaring Omtrent Gedrag ook wordt gekeken naar de strafrechtelijke informatie uit het buitenland", zo kondigt de Vierhoek aan. Robert M. kreeg zo'n verklaring in Nederland, ondanks het feit dat hij in Duitsland al eens was veroordeeld voor bezit van kinderporno.