Start van hoofdcontent

Stad

nl

Voortvluchtige crimineel Nolty Welch gepakt

26 april 2011, 16.41 uur · Aangepast 28 april 2011, 10.45 uur

Nolty Welch, een van de voortvluchtige criminelen uit Suriname die in Nederland verblijven, is aangehouden. Dat meldt een van zijn advocaten vandaag.

Welch werd aangehouden in zijn huis in Zuidoost op beschuldiging van betrokkenheid bij een incident in Zuidoost, vertelde de advocaat van Ramdihal Advocaten aan AT5. Daarmee doelt hij op het 'hamer-incident' waarbij Welch iemand met een hamer op zijn hoofd geslagen zou hebben, in een poging om een drugshandelaar om het leven te brengen. Het slachtoffer heeft toen echter geen aangifte gedaan.

Welch staat ook als meervoudig moordenaar gesignaleerd in Suriname, maar dat is niet de reden waarom hij nu is aangehouden. Hij zou in Suriname in 1999 een prostituee hebben doodgeschoten en in 2004 een neef. Peter R. de Vries besteedde in een van zijn uitzendingen uitgebreid aandacht aan de voortvluchtige crimineel, waar de politie in Nederland gek genoeg geen oog voor had.

Nog negen gezochte criminelen uit Suriname blijken in Nederland vrij rond te lopen. De Tweede Kamer wil nu in een spoeddebat van de minister weten waarom nog niet alle negen criminelen zijn opgepakt. Het ministerie zegt Suriname al herhaaldelijk te hebben laten weten mee te willen werken aan uitlevering of aan vervolging in Nederland. Overigens gaat het volgens het ministerie om elf criminelen die zich mogelijk in Nederland bevinden.

Hij zou in Suriname in 1999 een prostituee hebben doodgeschoten en in 2004 een neef.