Start van hoofdcontent

Stad

nl

Boete en werkstraf voor Ajax-fans

18 mei 2011, 20.15 uur · Aangepast 21 mei 2011, 13.36 uur

Zeven Ajaxsupporters hebben een werkstraf gekregen voor hun betrokkenheid bij de ongeregeldheden rond de huldiging van Ajax zondag op het Museumplein.

Ook hebben 32 raddraaiers een boete gekregen, oplopend tot 600 euro.

Dat maakte justitie in Amsterdam woensdag bekend. Rond de huldiging hield de politie 64 mensen aan. Tien personen moeten volgende week dinsdag op een snelrechtzitting verschijnen.

De zaken van vier mensen zijn geseponeerd en in zeven zaken moet nog nader onderzoek plaatsvinden. Verder zijn twee zaken rond minderjarigen naar een ander arrondissement gestuurd omdat de woonplaats buiten de regio Amsterdam is. Eén persoon moet op een reguliere zitting op de rechtbank verschijnen en de zaak van één verdachte is toegevoegd aan een lopende zaak omdat hij meer op zijn kerfstok heeft.

Tien personen die nog vastzaten, zijn woensdag voorgeleid voor de rechter-commissaris bij de rechtbank in Amsterdam. De rechter-commissaris heeft besloten dat de hechtenis van drie verdachten met twee weken wordt verlengd, aldus een woordvoerster van de rechtbank. De overige zeven zijn vrijgelaten.

De politie hield de Ajaxfans aan wegens vechtpartijen of vernielingen tijdens de huldiging, waar ongeveer 100.000 mensen op afkwamen.