Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Politiek verdeeld over afschieten damherten

31 mei 2011, 21.18 uur · Aangepast 1 juni 2011, 13.17 uur

Het is nog maar zeer de vraag of de Amsterdamse gemeenteraad instemt met het afschieten van damherten in de Waterleidingduinen.

Maandag ging na jaren van grote aarzeling het stadsbestuur akkoord. Afschot zou noodzakelijk zijn omdat andere maatregelen zoals hekken niet genoeg zouden helpen. Het laatste woord is nu aan de gemeenteraad, maar veel partijen hebben grote twijfels. AT5 vroeg naar de meningen.

Zo'n 1300 damherten leven in de Amsterdamse Waterleidingduinen bij Zandvoort. Ieder jaar worden het er meer en veel omwonenden klagen over overlast. De dieren springen in tuinen, eten bloembollen op en daarnaast zijn er regelmatig aanrijdingen. Toch is afschieten geen oplossing vindt de Amsterdamse Partij voor de Dieren. Johnas van Lammeren vindt dat er betere hekken moeten komen. De gemeente Bloemendaal heeft volgens hem een vergunningsfout gemaakt.

Ivar Manuel van D66 vindt dat er een natuurbrug moet komen zodat de dieren zich over een groter gebied  kunnen verspreiden. Het Amsterdamse stadsbestuur was altijd tegen afschieten maar is nu van mening veranderd. Tot grote verbazing van de SP. Alleen de VVD is het helemaal eens met het college. Damherten die een concreet risico vormen voor de verkeersveiligheid of zorgen voor overlast in omliggende gebieden moeten worden afgeschoten volgens deze partij.

GroenLinks en de PvdA gaan het er pas maandagavond over hebben. Omdat de partijen flink verdeeld zijn willen zij voorlopig geen commentaar geven.