Start van hoofdcontent

Stad

nl

A'damse meubelmaker ontvoerd in Libanon

7 juni 2011, 14.11 uur · Aangepast 9 juni 2011, 10.07 uur

Een van de zeven Estse toeristen die eind maart in Libanon door een obscure groepering zijn ontvoerd, blijkt een inwoner van Amsterdam.

Dat meldde Radio Nederland Wereldomroep dinsdag. Priit Raistik, een meubelmaker met een eigen bedrijf in Amsterdam, werkte onder meer voor de Nederlandse kunstenaar Mirko Krabbé. Raistik werd met zes andere toeristen uit Estland ontvoerd, toen hij een fietstocht maakte in de Bekaavallei, in het oosten van Libanon. De groep werd door gemaskerde en gewapende mannen overvallen en weggevoerd in auto's.

Vrienden van Priit zijn inmiddels een online petitie gestart om hem vrij te krijgen. "Wij willen onze daadkrachtige, slimme en vrolijke Amsterdamse vriend terug!!, zo schrijven ze.

De onbekende groepering Haraket al-Nahda wal-Islah (Beweging voor Vernieuwing en Hervorming) eiste de verantwoordelijkheid op voor de ontvoering. In een filmpje dat opdook op YouTube, smeekten de Esten Arabische leiders en president Nicolas Sarkozy van Frankrijk hen te helpen naar huis terug te keren.