Start van hoofdcontent

Stad

nl

NS: Koninginnedag-heffing onuitvoerbaar!

9 juni 2011, 16.26 uur · Aangepast 21 november 2011, 15.53 uur

De Nederlandse Spoorwegen noemen het plan van de gemeente om tijdens Koninginnedag een toeslag te heffen op treinkaartjes wettelijk onuitvoerbaar.

Dat laat een woordvoerder weten aan AT5. "We mogen niet zomaar de tarieven verhogen. Daar komt bij dat het zeer onwenselijk is. We hebben in overleg met de gemeente juist altijd geprobeerd om de prijs tijdens Koninginnedag laag te houden, zodat zo min mogelijk mensen met de auto naar de stad komen."

De NS werd overvallen door het plan. "We zijn pas op het laatste moment door de gemeente op de hoogte gebracht, dus we waren zeer verrast." De Maatschappij Voor Beter OV reageert ondertussen furieus. "Belachelijk. De NS is niet het incassobureau van de gemeente Amsterdam," aldus Rikus Spithorst van de belangenorganisatie.

Het plan voor de Koninginnedag-heffing staat in de kadernota 2012 die wethouder Lodewijk Asscher (financiën, PvdA) donderdag heeft gepresenteerd. Asscher denkt dat een extra toeslag van 1 of 2 euro moet kunnen. Op die manier betalen ze mee aan het schoonmaken van de stad.