Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Van O. wenste M. veel plezier met misbruik'

17 juni 2011, 12.31 uur · Aangepast 21 november 2011, 11.09 uur

Robert M. heeft zijn echtgenoot Richard van O. in verhoren met de politie hard laten vallen door hem deels de schuld te geven van het misbruik.

Dat bleek vrijdag tijdens de tweede pro-formazitting in de zedenzaak. Nadat Robert M. zijn eerste kind had misbruikt, heeft hij alles heeft opgebiecht aan Richard van O, zo heeft hij in verhoren verklaard. "Ik heb mezelf niet meer in de hand", zo zou M. zijn echtgenoot hebben verteld. Die reageerde vervolgens laconiek en deed niets om het misbruik te stoppen.

Volgens M. wist Van O. dat er daarna meer kinderen zouden volgen. Zo maakte zijn echtgenoot mede-mogelijk dat na het eerste kind een tweede volgde en een derde en dat Robert M. uiteindelijk 85 kinderen kon misbruiken.

Justitie beschuldigt Van O. mede op basis van die verklaring van medeplichtigheid aan het misbruik. Ook zou hij glijmiddel hebben gekocht voor zijn man en speciale zakjes waarin hij dat kon meenemen naar oppasadressen en de crèches waar hij werkte. Ook bracht hij M. vaak naar oppasadressen, terwijl hij wist dat hij daar kinderen zou misbruiken. "Ik hoop op een productieve avond", zei M. af en toe bij het afscheid. Waarna Van O. hem veel plezier wenste. Ook zou Van O. zijn echtgenoot hebben geholpen met het vinden van werk op kinderdagverblijven of als oppas. Dat deed hij onder meer door advertenties op te hangen. Hij betaalde ook diens opleiding tot sociaal-pedagogisch werker.

Wanneer M. andere mannen uitnodigde om kinderen te misbruiken, zou hij niet hebben ingegrepen, maar hun woning hebben verlaten.