Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

TROS boos op GeenStijl om foto's Ron Boszhard

18 juni 2011, 15.30 uur · Aangepast 18 juni 2011, 19.02 uur

De TROS overweegt serieus juridische stappen tegen GeenStijl.

De omroep neemt hierover maandag, na overleg met een advocaat, een besluit, zo meldde een woordvoerder van de TROS zaterdag.

De omroep is niet blij met een fotocollage die GeenStijl vrijdag publiceerde. Deze bestond uit foto’s waarop presentator Ron Boszhard staat afgebeeld als onder anderen Saddam Hoessein, Adolf Hitler, Napoleon, Osama bin Laden en Herr Flick van de Gestapo uit de serie ‘Allo ‘Allo.

GeenStijl reageerde hiermee op de rechtszaak die Boszhard en de TROS hadden aangespannen tegen de VARAgids. Daarin werd de presentator afgebeeld als de van oorlogsmisdaden verdachte Servische oud-generaal Ratko Mladic.

De rechtbank in Amsterdam oordeelde donderdag dat de VARAgids deze plaatsing moet rectificeren. Volgens de rechter was de satirische fotomontage van de TROS-coryfee onrechtmatig en onnodig kwetsend. Bovendien maakte het beeld inbreuk op de goede naam en reputatie van Boszhard.

De TROS is dan ook ‘not amused’ door de actie van GeenStijl. ,,Ze doen hun naam maar weer eens eer aan’’, aldus de zegsman. Ron Boszhard zelf laat zaterdag in een reactie weten ,,vooral erg te hebben kunnen lachen'' om de fotocollage van GeenStijl. ,,Ik vind dit niet vergelijkbaar met de foto in de VARAgids'', stelt de presentator. ,,Ik sta op GeenStijl afgebeeld als allerlei verschillende soorten mensen, en het is heel duidelijk dat ik hier zelf niet aan heb meegewerkt. Dat gold niet voor de pagina in de VARAgids. Ik kan toch moeilijk boos worden als reaguurders van GeenStijl mij afbeelden als iemand als Majoor Bosshardt.''

Bekijk hier de GeenStijl-fotocollage.