Start van hoofdcontent

Stad

nl

Schijnheilig ontruimd; 150 krakers opgepakt

5 juli 2011, 09.45 uur · Aangepast 7 juli 2011, 15.14 uur

Het pand Schijnheilig aan de Passeerdersgracht is dinsdagochtend vroeg ontruimd.

De krakers boden niet veel weerstand, maar er werd wel met flessen, verfbommen en schuimbommen gegooid. De krakers hadden het hele pand van binnen volgespoten met een soort zeepschuim, wat het voor de ME lastig maakte om het gebouw te doorzoeken. Tien mensen werden aangehouden voor openlijke geweldpleging.

Een grote groep krakers heeft de hele nacht feest gevierd in het pand. Buurtbewoners belden AT5 dat het een vreselijke herrie is geweest met vuurwerk en keiharde muziek. "Angstaanjagend, ik word er bang van", aldus een buurvrouw die anoniem met AT5 belde vanmorgen. Toen de ME arriveerde stonden veel krakers buiten, die als groep werden weggedreven richting Prinsengracht en daar zijn aangehouden wegens verstoring van de openbare orde. In totaal zijn 150 mensen opgepakt.

De politie ontruimde vandaag op zo'n 11 adressen. Behalve op de Passeerdersgracht werden panden ontruimd aan de Bankastraat, het Bos en Lommerplantsoen, de Ceintuurbaan, Van Hogendorpstraat, Zeeburgerpad en de Leeuw van Vlaanderenstraat.

Over het cultureel centrum Schijnheilig aan de Passeerdersgracht was de laatste tijd veel te doen. De gebruikers van het pand hebben nog tot het laatste moment met de eigenaar, de Rijksgebouwendienst, geprobeerd tot een oplossing te komen om tijdelijk te kunnen blijven zitten, maar dit is niet gelukt. Het pand is inmiddels overgedragen aan de Rijksgebouwendienst.

Afgelopen zondag had nog een protesttocht plaats in de binnenstad van sympathisanten die zich verzetten tegen de ontruimingen. Schijnheilig heeft ook voor dinsdag opgeroepen om in alle vroegte te komen demonstreren.

Meer foto's van de ontruiming bij Gespot.