Start van hoofdcontent

Stad

nl

Taxistandplaats Leidseplein verdwijnt

7 juli 2011, 14.00 uur · Aangepast 9 juli 2011, 12.10 uur

De taxistandplaats op het Leidseplein wordt verplaatst naar de Leidsebrug. Een meerderheid van de raadscommissie Verkeer stemde daar donderdag mee in.

De verhuizing naar de Leidsebrug zal in 2016 plaatsvinden, wanneer het hele Leidseplein wordt heringedeeld. De taxistandplaats op het Leidseplein staat vanwege de vele overlast al jaren ter discussie. Zo klagen omwonenden over lawaai, is de situatie er vaak chaotisch en gedragen chauffeurs en klanten zich agressief.

Op de nieuwe standplaats is ruimte voor tien taxi's. Daarnaast komt er een taxi-opstelstrook op de Stadhouderskade voor achttien voertuigen. Taxi's kunnen daar wachten totdat er plek is op de standplaats. Bewoners pleitten nog tevergeefs voor een taxibuffer op de Appeltjesmarkt, omdat zij niet zitten te wachten op de opstelplaats op de Stadhouderskade.

Om de huidige geluidsoverlast op het Leidseplein aan te pakken, stelde wethouder Eric Wiebes voor om toeterende taxi's automatisch te fotograferen. De VVD'er gaat onderzoeken of daar apparatuur voor is. De problemen waren aangekaart door GroenLinks-raadslid Fjodor Molenaar. ''Er moet wat aan gedaan worden", beaamde Wiebes. "Het gaat om een taxistandplaats, het is verdomme geen atoomoorlog."