Cultuur

NL
V

Chinezen vieren eeuwfeest met dans

9 juli 2011, 17.00 uur · Aangepast 12 juli 2011, 10.04 uur

Chinezen vieren vandaag met een Dans van de Leeuw op de Dam dat ze zich 100 jaar geleden in Nederland vestigden.

Onder grote publieke belangstelling dansten zo'n 100 Chinese leeuwen van de Dam naar de Nieuwmarkt.

Voorafgaand aan de dans werd een 100.000-klapper afgestoken en werden de ogen van de leeuwen aangestipt, als inwijdingsceremonie. De leeuwendans was de grootste die ooit in Europa is gehouden, aldus de organisator, de stichting 100 Jaar Chinezen in Nederland.

Talrijke prominenten, onder wie burgemeester Eberhard van der Laan en vertegenwoordigers van de Chinese overheid, woonden de manifestatie bij. Met de Dans van de Leeuw wilden de Chinezen zich meer zichtbaar maken voor het Nederlandse publiek. Volgens de organisator denken veel mensen bij Chinezen nog aan een gesloten gemeenschap.

De leeuwendans luidt het begin in van een nieuwe periode (de volgende 100 jaar) en symboliseert geluk en voorspoed.

De eerste grote groep Chinezen kwam in 1911 vanuit Engeland naar de Amsterdamse en Rotterdamse havens om te werken als havenarbeider. Pas in de jaren zestig en zeventig ontwikkelde de Chinese samenleving in Nederland zich toen het ene na het andere Chinese restaurant werd geopend. Tegenwoordig werkt nog steeds 70 procent van de Chinezen in de horeca, maar jongeren hebben steeds vaker een baan als bijvoorbeeld IT-expert, advocaat of ambtenaar. Nederland telt momenteel bijna 56.000 legale Chinezen.

Sinds afgelopen najaar zijn er al talloze activiteiten geweest om het eeuwfeest te vieren. In september eindigen de festiviteiten met de publicatie van het boek 100 Jaar Chinatown Amsterdam. Het boek bevat verhalen en anekdotes uit de Chinese gemeenschap en talloze foto's.