Start van hoofdcontent

Stad

nl

Keith Bakker gaat in de tegenaanval

16 juli 2011, 12.35 uur · Aangepast 22 november 2011, 15.40 uur

Verslavingsdeskundige Keith Bakker, die momenteel vastzit op verdenking van ontucht met ex-cliënten van zijn kliniek, gaat negen keer aangifte doen van het doen van valse aangifte tegen hem.

Daarnaast doet hij aangifte van smaad en laster tegen de journalisten John van den Heuvel en Albert Verlinde en tegen een ex-werknemer van Bakker. In het geval van laatstgenoemde betreft de aangifte ook bedreiging en poging tot afpersing.

Dit heeft Bakkers advocaat Geertjan van Oosten vrijdag gemeld. Bakker zit al geruime tijd in voorarrest. Inmiddels heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam tien aangiftes tegen de verslavingsgoeroe ontvangen. Bakker heeft de aantijgingen ontkend, op één na: in die zaak heeft hij toegegeven "bepaalde seksuele grenzen" te hebben overschreden. Die aangifte wordt door hem dan ook niet betwist.

Volgens raadsman Van Oosten kan worden aangetoond dat enkele aangeefsters "op cruciale onderdelen" onjuist hebben verklaard. Zo is de belangrijkste aangeefster "op de door haar zeer specifiek genoemde dag" waarop zij zegt door Bakker "onzedelijk benaderd" te zijn niet in diens woning geweest, aldus de raadsman.

Van Oosten zegt verder dat deze aangeefster "naar het zich laat aanzien" een grote rol heeft gespeeld bij het 'werven' van andere aangeefsters.

Misdaadjournalist John van den Heuvel, die over de zaak-Bakker schreef in De Telegraaf, liet vrijdag weten niet onder de indruk te zijn van de aangekondigde aangifte tegen hem. "We hebben gewoon ons werk gedaan en Bakker vanaf het allereerste moment de kans gegeven zijn kant van het verhaal te doen." Van den Heuvel zegt een groot aantal betrokkenen gesproken te hebben, ook in het kader van het plegen van hoor en wederhoor. "Als het nodig is, zal ik er te zijner tijd tekst en uitleg over geven."

De ex-werknemer heeft Bakker volgens advocaat Van Oosten onder druk gezet. De man wilde geld zien en dreigde Bakker te zullen 'afbranden' in de media.