Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

"Nooit meer onder het Rijks doorfietsen"

17 augustus 2011, 14.32 uur · Aangepast 19 augustus 2011, 12.35 uur

Als het aan Rijksmuseumdirecteur Wim Pijbes ligt, wordt er ook in de toekomst niet meer onder het Rijksmuseum doorgefietst.

Bij de verwachte heropening medio 2013 zouden fietsers weer gebruik moeten kunnen maken van de onderdoorgang, maar volgens Pijbes is dat idee inmiddels achterhaald. Het museum heeft het verwachte bezoekersaantal naar boven bijgesteld tot 2 miljoen bezoekers per jaar, waardoor meer mensen zich in de passage begeven.

Door de wijziging van het fietsverkeer kan dit een gevaar opleveren voor de bezoekers, aldus Pijbes. "Er zijn nu niet alleen fietsers meer, maar ook brommers en scooters die met grote snelheid door de passage zullen razen." Het argument van 'cruciale hoofdverbinding' voor fietsers die naar het Museumplein willen, geldt volgens hem niet meer. "Zij fietsen al 10 jaar lang links en rechts om het gebouw heen." De directeur is met stadsdeel Zuid in gesprek om het fietspad dwars door zijn museum van tafel te krijgen.

Het Rijksmuseum stelt de passage open tijdens het culturele evenement De Uitmarkt eind deze maand. In de onderdoorgang kunnen mensen terecht voor een deel van de boekenmarkt en een literair café. Dat liet het museum vandaag weten.

Voordat de renovatie van het Rijksmuseum jaren geleden begon, was er veel gedoe over de passage. Het museum wilde de nieuwe hoofdingang in het midden van de onderdoorgang realiseren, maar dat stuitte op weerstand van het toenmalige stadsdeel Amsterdam Oud-Zuid en Het Comité Red de Onderdoorgang, een samenwerkingsverband van de Fietsersbond Amsterdam en bezorgde buurtbewoners. Het ontwerp van het museum zou de stroom fietsers en voetgangers die gebruikmaken van de passage, hinderen.

De hoofdentree is verplaatst naar de binnenhoven van het monumentale gebouw, die tijdens de verbouwing zijn opengebroken. Het Rijksmuseum wil de passage nu gebruiken als overdekte locatie voor evenementen, zoals modeshows en kleinschalige beurzen.

De passage is overigens alleen vanaf de Museumpleinkant open.