Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Na jaren huwelijk in Mozes & Aäronkerk

19 augustus 2011, 13.28 uur · Aangepast 19 augustus 2011, 18.36 uur

Het duurde 31 jaar, maar zaterdag is er weer een bruiloft in de Mozes & Aäronkerk.

Begin deze maand werd bekend dat je tegenwoordig in het COC kunt trouwen, maar liefhebbers kunnen nu ook terecht in een heuse kerk. De Mozes & Aäronkerk. Deze is sinds kort een officiële trouwlocatie voor een burgerlijk huwelijk. Vroeger waren er wel kerkelijk huwelijken mogelijk, maar sinds de jaren tachtig heeft het heilige huisje geen parochie meer.

Zaterdag vindt het eerste huwelijk in 31 jaar plaats. En het is meteen een hele mooie, vertelt bruid-in-spe Fabienne Boekel. "Een van de dingen die je moet beslissen is de trouwlocatie. Toen dacht ik aan de Mozes & Aäronkerk. Ik had geen idee wat de mogelijkheden waren, maar ik wist wel dat mijn oma daar getrouwd was, in 1950", zegt Boekel.

"En mijn moeder is er gedoopt, dus ik had wel iets met de kerk qua familieachtergrond. En nu kunnen we daar trouwen! De plechtigheid heeft niets meer met religie te maken, maar een vriendin van mij gaat toch het Ave Maria van Gounod zingen. En als ambtenaar treedt Auke Bijlsma op, een vriend van mijn verloofde en oud-Nieuwmarktactivist. Zo komt de hele buurtgeschiedenis weer samen", aldus Boekel.