Start van hoofdcontent

Stad

nl

Man verstoort concert met koningin

3 september 2011, 23.08 uur · Aangepast 6 september 2011, 12.38 uur

Een man heeft zaterdagavond commotie veroorzaakt in het Concertgebouw waar ook koningin Beatrix aanwezig was. Hij klom op het podium, noemde zichzelf dienaar van Allah en vertelde over de Islam.

Klik hier voor de beelden.

"Er is geen bom", riep de man nog na zijn betoog over de Islam waarin hij iedereen uitnodigde om "te geloven", maar dat stelde de zaal niet gerust. Het orkest liep van het podium  en na enkele momenten werd de moslim afgevoerd door de beveiliging. De koningin bleef gedurende de commotie op haar stoel zitten.

De man is meegenomen door de politie en de zaal werd gecontroleerd op bommen. Die zijn niet gevonden. Ooggetuigen melden op Twitter dat het publiek niettemin erg geschrokken is. De man kon bovendien een dikke minuut z'n verhaal doen zonder dat de beveiliging ingreep.

De man, die in een net pak verscheen, vroeg voor aanvang van de avond nog aan andere aanwezigen of de koningin inderdaad ook in de zaal zou zitten deze avond.

Volgens een woordvoerder van de politie is de man een bekende van de politie. Hij is vaker aangehouden voor het verstoren van bijeenkomst en "het maken van een verwarde indruk." De Amsterdammer komt "met enige regelmaat" in de politiesystemen voor, aldus de zegsman. Hij wist niet wat de man precies heeft geroepen. De man blijft voorlopig vastzitten. De politie meldt dat het niet om 'de Damschreeuwer' gaat.

Vanavond is er in het Concertgebouw een jubileumconcert ter ere van het 100-jarig bestaan van het Genootschap van Nederlandse Componisten. Dat werd na de commotie weer hervat.

Meer foto's bij Gespot.