Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Huldiging was foutenfestival

29 september 2011, 12.54 uur · Aangepast 30 september 2011, 14.17 uur

Een uitgebreide evaluatie van de huldiging van Ajax op het Museumplein toont aan dat er grove inschattingsfouten zijn gemaakt.

De huldiging van Ajax had een mooi volksfeest moeten worden, maar was bijna uitgedraaid op een drama. De veiligheid van bezoekers en hulpverleners is ernstig in het geding geweest, blijkt uit een evaluatie van de Amsterdamse driehoek waarover de Volkskrant bericht.

De meest opvallende cijfers:

 • 100.000 bezoekers, waar rekening was gehouden met 50.000
 • 160 ingehuurde beveiligers
 • 28 aanwezige EHBO'ers
 • 224 behandelde gewonden
 • 64 arrestaties
 • Op de huldiging kwamen 100.000 mensen af, in plaats van de 50.000 waar rekening mee was gehouden. Hierdoor was het aantal beveiligers (160) en EHBO'ers (28) waarschijnlijk onvoldoende, stelt het verslag.

  De grote bezoekersschare klom in tv-torens, bekogelde het publiek en richtte voor tonnen schade aan aan omliggende panden. Uiteindelijk moesten 224 slachtoffers behandeld worden, voornamelijk mensen met snijwonden. 12 zijn er overgebracht naar een ziekenhuis.

  Het rapport stelt dat de politie op kritieke momenten 'geen compleet beeld had van de situatie'. Er was onvoldoende zicht op de druk op het Museumplein, op het backstage-gebied in het bijzonder, en op de gewondenstroom. Het was onduidelijk wie eindverantwoordelijk was voor welke besluiten. Uiteindelijk arresteerde de politie 64 mensen.

  Enig pluspunt uit het rapport is de binnenstad. Deze bleef vrij van openbare ordeverstoringen en grootschalige vernielingen.