Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

'Verklaring gedrag S. onmogelijk'

29 september 2011, 15.06 uur · Aangepast 29 september 2011, 19.26 uur

Rufus S., verdachte in de omvangrijke verkrachtingszaak in Amsterdam-Oost, werkt ook niet mee aan een psychologisch onderzoek.

Dit verklaarde de psychologe van het Pieter Baan Centrum (PBC) donderdag in de rechtszaal. Volgens haar werkte S. niet mee aan het onderzoek en is er nauwelijks contact met hem te maken.

De 33-jarige S. werd al eerder onderzocht door het PBC. Op zijn zeventiende concludeerde het centrum dat hij 'een instabiele puber was met sterke spanningsbehoeften'. S. zou gevoelig zijn voor seks-, drugs- en alcoholproblemen.  In 2003 werd bij de verdachte een anti-sociale persoonlijkheidsstoornis vastgesteld, maar deze kan door de gebrekkige medewerking van S. niet opnieuw bekrachtigd worden.

S. wordt verdacht van vier verkrachingen, twee gevallen van ontucht en twee pogingen tot verkrachting in 1996. In alle vier de gevallen van verkrachting is een DNA-match vastgesteld. Opvallend is dat de eerste twee DNA-matches al in 2007 werden ontdekt. S. zat toen vast voor een ander vergrijp, maar werd ondanks zijn mogelijke betrokkenheid bij een verkrachting toch met verlof gestuurd.

De verdachte heeft een geschiedenis van geweldsdelicten en zat meerdere straffen uit voor onder meer afpersing, inbraak en een gewapende overval. De straffen varieerden van ruim 3 tot 6 jaar cel.