Start van hoofdcontent

Stad

nl

Sluiting dreigt voor Tropenmuseum

12 oktober 2011, 20.29 uur · Aangepast 14 oktober 2011, 09.19 uur

Het ministerie van Buitenlandse Zaken stopt eind 2012 met de subsidie voor het Tropenmuseum, het Tropentheater en de bijbehorende bibliotheek. Sluiting dreigt daardoor.

In totaal krijgt het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) 20 miljoen euro per jaar van Buitenlandse Zaken (BuZa). Uit een brief van het ministerie, die in handen is van het televisieprogramma EenVandaag, blijkt nu dat deze subsidie stopt.

Door de afschaffing vervalt bijna de helft van de inkomsten van het KIT, die in totaal 50 miljoen euro bedragen. President Jan Donner van het Instituut, waaronder het museum valt, gaat het besluit van staatssecretaris Ben Knapen juridisch aanvechten. 

De staatssecretaris licht zijn besluit in EenVandaag toe. 'De belangrijkste reden is dat wij op het gebied van ontwikkelingssamenwerking behoorlijk moeten bezuinigen, het Tropenmuseum wordt voor het overgrootste deel betaald uit ontwikkelingsgelden.' 

Over het stoppen van de subsidie is voorafgaand geen overleg geweest tussen het KIT en Knapen. 'Ik vind dat dit na 102 jaar samenwerken wat abrupt is, en dat ook wel eens iets anders had gekund', stelt Donner.

Begin dit jaar werd al duidelijk dat het KIT flink minder subsidie zou krijgen van BuZa.