Start van hoofdcontent

Stad

nl

AT5 gaat scherper modereren

21 oktober 2011, 13.23 uur · Aangepast 21 oktober 2011, 19.38 uur

Vanaf vandaag gaan we op AT5.nl scherper kijken naar de reacties. Minder gezeur en meer inhoud wordt het devies.

Wellicht dat dit berichtje bij sommigen van jullie op de lachspieren werkt, of juist de handen op elkaar brengt, dat kan ook natuurlijk. AT5 gaat vanaf vandaag aanmerkelijk scherper letten op de commentaren bij nieuws- en Gespot berichten. Want het moet, om maar even met de woorden van volksfilosoof en zanger Jannes te spreken, wel een beetje gezellig blijven.

We beseffen dat de site hier misschien iets saaier van wordt, maar dat neemt de redactie dan maar voor lief. Voor de data-fetisjisten onder u: AT5 heeft op 21 november 2008 een nieuwe database met commentaar aangelegd. Daar zijn sindsdien zo'n 180.000 schrijfsels aan toegevoegd. Van die honderdtachtigduizend zijn er bijna 8.000 verwijderd vanwege overtreding van de huisregels (ruim 4 procent).

Dat lijkt veel, maar als je ziet wat er op dagelijkse basis nog aan onze aandacht ontsnapt is het niet genoeg. We zijn tot nu toe dan ook niet heel streng en misschien niet altijd even consequent geweest. De oorzaken daarvoor zijn bekend, maar die houden we even voor onszelf.

Wat verandert er?

Wie zoekt, zal ongetwijfeld dus nog wat gescheld van scribenten onderling vinden. Willen we schelden dan helemaal verbieden? Nee hoor. De gemiddelde Amsterdammer heeft het hart immers op de tong en jullie volledig de mond snoeren willen we allerminst. Maar mag het ietsje minder? Neem als leidraad ongeveer wat je nog tegen je partner zou roepen in een ruzie. Dus geen k*thoerrrrrr, enge ziektes of mensen het land uit wensen. Maar als je iemand dom vindt, mag je hem van ons best een sukkel noemen.

Waar we verder scherp op gaan letten zijn onderlinge gesprekken. AT5.nl is geen discussieplatform en al helemaal geen forum. Inhoudelijk reageren op stukken is toegestaan, maar veel gesprekken tussen gebruikers ontaarden al snel in volkomen overbodige scheldpartijen. Hier zijn we helemaal klaar mee. Dit geldt ook voor chronisch gezeur en consequent gezanik.

Verder permitteren we het onszelf om de reactiemogelijkheid onder bepaalde artikelen uit te zetten. Laten we het beestje maar gewoon een naam geven. Een fors deel van onze vaste reageerders vindt het nodig om bij ieder bericht over geweld, moord en doodslag zonder duidelijk aanwijsbare reden met de beschuldigende vinger naar  een minderheidsgroepering te wijzen. Dit soort dom racisme sluiten we liever op voorhand uit. Komen we het toch tegen dan zullen we niet aarzelen je de mogelijkheid tot reageren (tijdelijk) te ontnemen. Je bent gewaarschuwd...

Waarom?
Belangrijke overweging bij de aanscherping van het moderatiebeleid is dat een reactie indien niet verwijderd voor eeuwig blijft staan. Met de reacties die blijven staan, ontstaat een beeld van een site waaruit de mate van vriendelijkheid van AT5 jegens andersdenkenden kan worden gedistilleerd. Anders gezegd: het imago van AT5 wordt mede bepaald aan de hand van de sfeer in de commentaren op AT5.nl. Dus is door het laten staan van 'tuig' (voor krakers) en 'klojo uit het Rifgebergte' (voor Marokkaan) het imago van AT5 in het geding.

Onze huisregels blijven uiteraard gewoon van kracht. En om af te sluiten met een positieve noot. Van alle reacties die we dagelijks binnenkrijgen kan het gros gewoon door de beugel. Hier zijn we, uiteraard, ontzettend blij mee!