Start van hoofdcontent

Stad

nl

Spanning Turken-Koerden: gemeente alert

25 oktober 2011, 11.59 uur · Aangepast 26 oktober 2011, 20.43 uur

De gemeente 'houdt een vinger aan de pols' met betrekking tot spanningen tussen Turken en Koerden.

Dat liet een woordvoerder van de burgemeester weten nadat dagblad Spits dinsdag berichtte over signalen dat Turkse jongeren elkaar via Ping (Blackberry) oproepen om te gaan rellen op het Museumplein. Over eventuele maatregelen voor het handhaven van de openbare orde wilde de woordvoerder niets zeggen.

Zondag belaagden Turkse jongeren een Koerdisch centrum op de Sloterkade, waarbij negen gewonden vielen. Vijf mannen werden gearresteerd.

De burgemeester wil vooralsnog stimuleren dat Turken en Koerden de dialoog met elkaar aangaan. 'Vanuit de gemeente willen we bevorderen dat spanningen op een normale, volwassen en vreedzame manier worden uitgesproken. Bij de Turken en Koerden ligt de eerste verantwoordelijkheid.'

De rellen ontstonden zondag na een demonstratie gericht tegen de terroristische organisatie PKK, die in Turkije strijdt voor Koerdische autonomie. Vorige week kwamen er bij een aanslag van de PKK 24 militairen om en daarom gingen boze Turken de straat op. Het begon rustig op het Museumplein, maar het liep uit op rellen toen zo'n 100 Turken het Koerdisch cultureel centrum op de Sloterkade bestormde.    

De politie is op de hoogte van de ronselberichten via de Blackberry's en zegt maatregelen te nemen.