Start van hoofdcontent

Stad

nl

Horrorwinter in Amsterdam?

27 oktober 2011, 16.15 uur · Aangepast 27 oktober 2011, 17.33 uur

Sneeuwjachten, arctische temperaturen, dichtgevroren grachten en ijspegels zo lang als de Rembrandttoren hoog is. Volgens Duitse weerinstanties krijgen we dit jaar opnieuw te maken met een horrorwinter.

Het Nederlandse Meteoconsult voorspelde recentelijk al dat we ons schrap moeten zetten voor een strenge winter en daar doen een aantal Duitse weerbureau's nu een schepje bovenop. Donnerwetter heeft het zelfs over een 'horrorwinter' die drie maanden lang zal aanhouden.

Ook Wetter.net, illikus.de en Wetterprognose-wettervorhersage.de voorspellen veel sneeuw in de Lage Landen de komende winter.

In eigen land kijkt de KNMI wat nuchterder tegen de komende winter aan. 'Langer dan tien dagen vooruit kijken doen we eigenlijk niet', laat het meteorologisch instituut weten. 'Nederland ligt zo dicht bij de oceaan dat het weer hier buitengewoon onvoorspelbaar is.' Waar al die onheilsprofetiën over het weer dan toch vandaan komen? 'Er is veel behoefte aan duiding onder de consument,' stelt het KNMI, 'en eigenlijk ook wel in de pers'.

Vorig jaar december werd ons land getroffen door heftig winterweer. In Amsterdam betekende dat veel problemen met het openbaar vervoer en de nodige glijpartijen. Er waren echter ook de nodige Amsterdammers die zich van de barre weersomstandigheden weinig aantrokken.