Start van hoofdcontent

Stad

nl

Cruyff Court IJburg weg door klagende bewoners

28 oktober 2011, 16.27 uur · Aangepast 29 oktober 2011, 12.09 uur

Het Cruyff Court op het Ed Pelsterpark op IJburg moet weg. Buurtbewoners klagen over overlast. Stadsdeel Oost geeft gehoor en kijkt naar een nieuwe locatie voor het voetbalveld.

De Johan Cruyff Foundation, die de voetbalveldjes aanlegt, bevestigt dit aan AT5. 'Eigenlijk gaat het veld ten onder aan zijn eigen succes', zegt een woordvoerder. Van 12 uur 's middags tot 11 uur 's avonds wordt er gebruik gemaakt van het veld en behalve aan het lawaai zouden omwoners zich storen aan het gedrag van sommige jongeren.

'Het stadsdeel gaat kijken wat de beste oplossing is. Het moet in ieder geval anders. Of het veld kleiner maken of het veld verplaatsen naar een andere plek op IJburg', zegt de voorlichter. 'We willen wel dat het veld er blijft, want er is niets anders voor de jeugd op IJburg. Als het stadsdeel met een betere locatie komt, gaan we daar graag in mee.'

Vooral bewoners van koopwoningen op 15 meter afstand van het Cruyff Court Ajax Veld IJburg hebben last van het lawaai. Bijvoorbeeld omdat ze kinderen hebben die vroeg naar bed gaan in een slaapkamer aan de voorzijde van het huis.

In Amsterdam zijn er inmiddels 13 Cruyff Courts. Ook elders hebben ze last van sportende jongeren, in West zijn buurtbewoners tegen de komst van een voetbalkooitje.

Kinderen uit de buurt voerden vrijdag actie voor behoud van het voetbalveld. Ze zijn ook van plan een Hyves-pagina te lanceren voor hun doel.