Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

''Het is nog wel even gespannen in de stad''

28 oktober 2011, 21.33 uur · Aangepast 30 oktober 2011, 17.48 uur

Volgens burgemeester Van der Laan blijft het de komende tijd nog wel even gespannen in de stad tussen Turkse en Koerdische Amsterdammers. Dat zei hij vanavond in het Gesprek met de Burgemeester.

Afgelopen zondag liep een Turkse demonstratie tegen de PKK uit de hand. Verschillende Turkse betogers gooiden ruiten in van een Koerdisch centrum aan de Sloterkade. Van der Laan zegt dat de gemeente op alles is voorbereid. Van der Laan: ''Er is vanavond een herdenking van 400 jaar Turkije in het Concertgebouw, nou wij bereiden ons op alles voor. (...)Het is nog wel even gespannen in de stad en daar blijven we graag dicht op zitten.'' Maar de burgemeester liet weten blij te zijn dat verschillende betrokkenen druk bezig zijn de spanningen te verminderen.


Overigens gaf Van der Laan toe dat de gemeente afgelopen zondag van te voren geen rekening had gehouden met ongeregeldheden. Hij wil nu een feitenrelaas van de politie: ''Ik wil ze niet veroordelen maar ik heb wel de politie gevraagd om een exact feitenrelaas te maken, ik verwacht dat dat volgende week klaar is. Daar moet alles instaan wat er gebeurd is en wat er niet gebeurd is dus ook. En dan kunnen we kijken, maar dan met wijsheid achteraf, beoordelingsfouten zijn gemaakt.''