Start van hoofdcontent

Stad

nl

UvA-promovendus Stapel: 'ik heb gefaald'

31 oktober 2011, 13.14 uur · Aangepast 1 november 2011, 17.53 uur

De frauderende hoogleraar Diederik Stapel vindt dat hij heeft gefaald als wetenschapper en onderzoeker. Dat meldde hij vandaag in een schriftelijke verklaring.

Stapel meldt dat hij alleen heeft gehandeld. 'Ik hecht eraan te benadrukken dat ik collega's nooit op de hoogte heb gebracht van mijn oneigenlijk gedrag. Ik bied mijn collega's, mijn promovendi en de gehele academische gemeenschap mijn oprechte excuses aan.'

Voorzitter van de commissie die de fraude onderzoekt, Pim Levelt, noemde de omvang naar de fraude in de presentatie van vandaag 'zeer aanzienlijk en verbijsterend'. Levelt adviseert de betrokken universiteiten aangifte te doen tegen Stapel wegens valsheid in geschrifte. De Universiteit van Tilburg en de Rijksuniversiteit Groningen hebben al aangekondigd gezamelijk aangifte te willen doen.

De hoogleraar, die tot voor kort werkzaam was in Tilburg, werd begin september per direct op non-actief gesteld, nadat duidelijk werd dat hij verzonnen gegevens heeft gebruikt voor zijn publicaties. Het gaat om zeker 30 artikelen in gerenommeerde wetenschappelijke tijdschriften waarvan zeker is dat Stapel data en gegevens heeft verzonnen. Bij tientallen publicaties bestaan serieuze verdenkingen.