Start van hoofdcontent

Stad

nl

Betogers afgevoerd bij intocht Sinterklaas

13 november 2011, 17.51 uur · Aangepast 21 november 2011, 11.32 uur

Ook bij de intocht van Sinterklaas in Amsterdam zijn vandaag Zwarte Piet-demonstranten afgevoerd door de politie. Ze kregen een boete.

Gisteren demonstreerde betogers al in Dordrecht, bij de landelijke intocht van Sinterklaas. Eén man, uit Amsterdam, droeg toen een t-shirt met 'Zwarte Piet is racisme'. Hij werd hardhandig aangehouden.

De vijf demonstranten die zondagmiddag bij het Leidseplein afgevoerd werden, hadden geen t-shirts, maar deelden wel dezelfde pamfletten uit. In de pamfletten werd Zwarte Piet in verband gebracht met racisme, zegt de politie. De aanhoudingen zijn verricht voor Sinterklaas voorbij kwam.

De politie zegt tegen AT5 dat de demonstranten de boete hebben gekregen voor opruiing. De betogers lieten zich niet zomaar afvoeren, één van de demonstranten trapte vrij agressief naar de fiets van een agent.

Volgens een van de aangehouden demonstranten was er helemaal geen reden tot actie van de politie. 'Er is nooit één pamflet uitgedeeld noch aanwezig geweest', schrijft ze via Twitter. Waarom de politie dan toch in actie kwam? 'Dat is het mooie, er was geen reden! Op mijn process verbaal staat VERDENKING van verstoring van de openbare orde...'

Meer foto's bij Gespot.