Stad

NL
V

Curaçao: 'arrestatie A'dammer racistisch'

15 november 2011, 12.05 uur · Aangepast 15 november 2011, 14.02 uur

Minister Sheldry Osepa van Curaçao noemt de arrestatie van een Amsterdammer in Dordrecht tijdens de intocht van Sinterklaas 'racistisch'.

Het ging er afgelopen zaterdag hardhandig aan toe bij de arrestatie van de Amsterdamse Quinsy Gario in Dordrecht. Omstanders filmden de aanhouding en plaatsten de beelden online, waarna een storm van kritiek ontstond.

Die storm heeft inmiddels ook Curaçao bereikt. Minister Osepa stelt dinsdag in het AD dat de arrestatie van Gario komt door 'een diepgeworteld motief dat herleidbaar is tot racisme.' Gario is volgens hem 'grovelijk mishandeld' en het incident is 'een klap in het ongeschminkte gezicht van de zwarte kunstenaars.'

Film- en theatermaker Gario werd zaterdag aangehouden in Dordrecht omdat hij een t-shirt droeg met 'Zwarte Piet is racisme'. Volgens de gemeente Dordrecht negeerde Gario en een vriend herhaaldelijk het verzoek van de politie te stoppen met demonstreren. 'Tijdens de intocht gold een demonstratieverbod', laat de gemeente weten.

Zondag werden er bij de intocht van Sinterklaas in Amsterdam eveneens arrestaties verricht. Acht mensen werden opgepakt en later die avond weer vrijgelaten. De Amsterdamse demonstranten kregen een boete.