Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Van Dalen: 'Pand is geen hotel'

16 november 2011, 15.22 uur · Aangepast 16 november 2011, 18.37 uur

VVD-raadslid Frank van Dalen exploiteert geen illegaal hotel aan de Prins Hendrikkade. In de panden is volgens Van Dalen helemaal geen sprake van een hotel.

Het gaat om een drietal panden aan de Prins Hendrikkade die in 2007 door Van Dalen werden aangekocht. Volgens de gemeente wordt in deze panden illegaal een hotel geëxploiteerd dat bovendien niet aan de juiste brandveiligheidseisen voldoet.

Maar volgens Van Dalen zit er geen hotel in de panden, maar verschillende shortstay-appartementen. En hiervoor, zo stelt het raadslid, gelden andere regels. Toen Van Dalen de panden in 2007 aankocht wilde hij hier woningen in bouwen. In 2008 wijzigde stadsdeel Centrum de woonbestemming echter, waardoor er toch géén woningen in de panden mochten komen.

Van Dalen is naar eigen zeggen nooit over dit besluit geïnformeerd. De woningen waren echter al in een ver gevorderd stadium van afbouw, waarop Van Dalen besloot de panden te verhuren aan een bedrijf dat gespecialiseerd is in shortstay. Een verzoek om van het shortstay-complex een hotel te maken werd vervolgens door de gemeente afgewezen, maar begin 2011 toch weer in behandeling genomen. Dit proces is echter nog niet afgerond.

Het stadsdeel stelt nu dat er in het pand een hotel zit, dat niet aan de brandveiligheidseisen voldoet. Volgens Van Dalen klopt dit echter niet. 'Er is geen receptie, geen roomservice, geen ontbijt en je kunt niet aan de deur komen om een overnachting te boeken. Er zijn alleen volledig ingerichte shortstay appartementen'.  Bij een recente controle stelde de brandweer volgens Van Dalen vast  dat het pand aan alle brandveiligheidseisen voldoet, als er sprake is van shorstay.