Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Donderpreek van Klaas Vos over Ajax

1 december 2011, 14.57 uur · Aangepast 2 december 2011, 12.32 uur

Predikant Klaas Vos (62) is al zes jaar lid van de ledenraad van Ajax. In dagblad De Pers haalt hij hard uit naar de huidige situatie. Cruijff's volgelingen zijn criminelen en de voetballers hoeren.

Vos gaat in de krant uitgebreid in op de bestuurscrisis bij Ajax. Het is haast een soort preek. 'Voor heel veel mensen is Johan Cruijff een God, hij wordt niet voor niets El Salvador of de Messias genoemd. En een God heeft volgelingen die hem blindelings geloven', zegt Vos.

En die volgelingen zijn crimineel. 'Een van die volgelingen, Rutger Koopmans, heeft toegegeven dat hij de werkwijze van de Russische maffia als voorbeeld heeft genomen voor de machtsstrijd. Dan laat je dus openlijk weten dat je crimineel bezig bent. Misschien dat Cruijff er niet direct voor verantwoordelijk is, maar er is door zijn kamp wel een oorlogszuchtige sfeer gecreëerd die slachtoffers heeft geëist.'

Volgens Vos toont de uitdrukking 'Godenzonen' de arrogantie van Ajax, terwijl de club eerder David dan Goliath is. De predikant vindt dat Ajax gegijzeld is door de economie, dat het voetbal daardoor verziekt en de voetballers een soort slaven zijn. 'Of beter nog: het zijn hoeren geworden', zegt Vos.

Hij vindt het jammer dat Louis van Gaal en Johan Cruijff niet samen door een deur kunnen. 'Het zou de grootste zegen zijn in deze vloekperiode van de club, maar het dreigt niet door te gaan. En waarom? Omdat mensen zich niet over hun eigen ego kunnen heen zetten. En die mensen zeggen dan dat ze het beste met Ajax voorhebben. Nu gaat de club kapot en lacht de hele wereld ons uit', zegt de dominee. 'Ik ben dol op het spel, op de club, maar soms hoop ik dat God mij van dit Ajax-virus kan verlossen.'