112

NL
V

Politie boos op nepovervallers

15 december 2011, 10.55 uur · Aangepast 16 december 2011, 08.20 uur

Een filmploeg van zeven jongeren die op 2 december een overval in scène zette krijgt mogelijk de rekening gepresenteerd voor de massaal uitgerukte politie.

De zeven jongeren wilden voor een toelatingsproject van een opleiding een overval in scène te zetten en die filmen. Maar deze nepoverval was niet aangemeld bij de politie.

Die rukte dan ook massaal uit, toen ze op 2 december een melding binnenkregen van een 'overval' op een sigarenzaak in de Molukkenstraat. Tussen de 30 en 40 agenten en een politiehelikopter werden ingezet om de 'daders' in te rekenen.

'Een dergelijke melding nemen wij zeer serieus,' stelt de politie. 'De winkel ligt bovendien een paar honderd meter verwijderd van een andere sigarenhandel, waarvan de eigenaar bij een overval is gedood.'

De zeven leden van de filmploeg, in de leeftijd van zeventien tot drieëntwintig jaar, werden, ook al pleegden ze geen échte overval, aangehouden. De korpsjurist van de politie Amsterdam-Amstelland laat weten dat de kosten voor de verspilde mankracht kunnen worden verhaald op de nepovervallers.