Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Duurder ov in spits moet kunnen'

16 december 2011, 13.37 uur · Aangepast 18 december 2011, 12.18 uur

Verkeerswethouder Wiebes vindt dat het GVB in de spits meer geld moet kunnen vragen voor een ritje met bus, tram of metro.

Het GVB moet in de spits hogere tarieven kunnen vragen. Dit is een van de aanbevelingen die de wethouder doet naar aanleiding van een discussienota over het efficënter maken van het OV. Door kaartjes in de spits duurder te maken en in de daluren goedkoper moet er een betere spreiding van het aantal reizigers worden bewerkstelligd.

Met de maatregel moeten de rijksbezuinigingen op het openbaar vervoer ten dele worden opgevangen. Het GVB wordt hard door deze bezuinigingen getroffen.

In het onderzoek komen verschillende bezuinigingsvarianten naar voren.  Hierin wordt bijvoorbeeld het opheffen van de zwakste ov-lijnen geopperd. Ook wordt er gekeken naar bezuinigingen op personeel en worden er een aantal 'slimme investeringsvoorstellen' gedaan. 'Als de stad het netwerk slimmer inricht, levert dat meer werkgelegenheid op, ondanks de enorme bezuinigingen, aldus Wiebes.

Tot nu toe werd gevreesd dat de bezuiniging van 75 miljoen euro op het budget van 122 miljoen euro per jaar zou leiden tot kaalslag. Wiebes denkt de bezuinigingen terug te verdienen door meer reizigers te trekken.