Start van hoofdcontent

Stad

nl

Minister snapt niks van stakende scholier

21 december 2011, 09.09 uur · Aangepast 22 december 2011, 14.37 uur

Minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) vindt dat scholieren woensdagmiddag ten onrechte protesteren tegen de 1040-urennorm.

Volgens de onderwijsminister gaan de leerlingen er met de nieuwe regeling namelijk op vooruit. 'Leerlingen krijgen in de nieuwe wet inspraak in het onderwijsprogramma. Er komt een verplicht beleid voor lesuren die uitvallen en maatwerkuren (bijvoorbeeld ondersteuning voor een specifieke doelgroep) mogen ook meegeteld worden als lesuren,' zo stelt de minister in ochtendblad Metro.

'In de oude wet telden maatwerkuren niet mee. Straks tellen zestig van deze uren per jaar wél mee, dat is winst voor de scholen, elk jaar opnieuw.'

Leerlingen protesteren woensdagmiddag op het Museumplein tegen de 1040-urennorm. Deze norm verplicht scholen 1040 uur per jaar les te geven, tegen zo'n duizend uur nu. Studenten zijn bang dat ze hierdoor alleen maar meer 'opgehokt' zullen worden. Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) verwacht zo'n woensdagmiddag zo'n 10.000 boze scholieren.