Start van hoofdcontent

Stad

nl

Friezen bekennen diefstal ringen

1 januari 2012, 10.54 uur · Aangepast 3 januari 2012, 12.32 uur

Nee, ze waren tóch niet in Drachten. 'Onze' Olympische ringen zijn opgedoken in een klein Fries dorpje....

Oudejaarsvereniging De Geitefok heeft de diefstal van de ringen van het Olympisch Stadion in Amsterdam opgeëist. De oudejaarsclub van het dorpje Oldeberkoop (gemeente Ooststellingwerf) heeft zondagochtend op de website een verklaring geplaatst. Drachten, de Friese stad waar AT5 eerder deze week op zoek ging, gaat dus vrijuit.

De vijf ringen boven de ingang van het Olympisch Stadion verdwenen een week geleden. 'Sommigen gingen er stiekem al vanuit, maar het is echt waar gebleken: de ringen zijn naar Oldeberkoop gehaald', stelt de organisatie. De Geitefok wil met deze ludieke stunt naar eigen zeggen 'inspelen op de bouw van de Multifunctionele Accommodatie in 2012.'

De Geitefok, die stelt elk jaar met oud en nieuw een stunt uit te halen, suggereert dat 'we na het bekijken van de maquette van mening zijn dat de Olympische Spelen van 2028 wel in Oldeberkoop gehouden kunnen worden. Het Olympisch Stadion is dan immers al 100 jaar oud en niet meer van deze tijd.'

Het stadion in Amsterdam werd gebouwd in 1927. Een jaar later werden de Olympische Spelen er gehouden. De ringen vormen het symbool van de Olympische Spelen en staan voor de vijf continenten.

De Geitefok heeft overigens een reputatie hoog te houden wat betreft oudejaarsstunts. Eerder haalde de Friese club al de landelijke media met de diefstallen van een beeld van zeehond Jannes uit de Zeehondencreche Pieterburen (2005), het markante sculptuur De Joker dat langs de A7 staat (2003), een bronzen afbeelding van oud-bondscoach Rinus Michels (2002) en het standbeeld van Drentse boerenzoon Bartje (1992).