Start van hoofdcontent

Stad

nl

Steeds meer Braziliaanse toeristen

2 januari 2012, 13.32 uur · Aangepast 4 januari 2012, 11.07 uur

Toeristen uit Brazilië zijn afgelopen weekend de top 5 van hotelgasten in Amsterdam binnengestormd. Opvallend, vindt het Amsterdam Toerisme & Congres Bureau (ATCB).

'Het is een eindje weg', zegt Machteld Ligtvoet van het ATCB. Op basis van hotelboekingen afgelopen donderdag en vrijdag constateert het bureau dat Brazilianen na Duitsers, Fransen, Britten en Amerikanen nu de op vier na grootste groep toeristen vormen. Dat doen ze ten koste van de Spanjaarden.

Brazilië is als BRIC-land (een afkorting voor Brazilië, Rusland, India en China) een grote opkomende economie. 'Daar wordt al jaren over gesproken, maar nu plukken we daadwerkelijk de vruchten en mogen we een hoop Brazilianen verwelkomen', zegt Ligtvoet.

In tegenstelling tot Chinezen en Japanners die ook van ver komen, reizen Brazilianen meestal niet in grote groepen. Zowel jongeren als oudere Brazilianen trekken naar Amsterdam en vaak is het hun eerste bezoek aan Europa. Ze doen dan ook vaak 'standaard' dingen zoals het bezoeken van musea en een rondvaart door de grachten.

'Er komen ook heel veel Italianen op bezoek', laat Ligtvoet nog weten. 'Maar die komen net niet in de top 5 omdat ze vaak op de camping of bij vrienden op de bank slapen en die cijfers hebben we niet.'

Toeval of niet: de 500.000'ste bezoeker van de Heineken Experience was afgelopen maand de mooie Braziliaanse Flavia.