Start van hoofdcontent

Stad

nl

Verbod qat treft verkooppunt Uithoorn

10 januari 2012, 12.45 uur · Aangepast 11 januari 2012, 11.36 uur

De Tweede Kamer heeft vandaag in een brief aangekondigd de drug qat te gaan verbieden. AT5 bracht een bezoek aan één van de grootste verkooppunten in Europa: Uithoorn.

Het is een eeuwenoude traditie die vluchtelingen en asielzoekers uit voornamelijk Somalië en Ethiopië mee hebben genomen naar Nederland: kauwen op blaadjes qat. Onder de actieve bestanddelen van de bladeren vinden we cathine, scopolamine en vooral efedrine.Met name de werking van laatstgenoemde heeft een stimulerende werking die enigszins te vergelijken is met adrenaline.

Door te kauwen op de blaadjes verdwijnt honger, je wordt vrolijk en voelt je uitgerust en ontspannen. 'Het effect en het gevaar van qat is te vergelijken met een dagelijkse borrel, zeggen de gebruikers.

Zeker vier keer per week komen Somaliërs naar een industrieterrein in Uithoorn om qat te verhandelen en te gebruiken. Het gebruik is in heel Europa verboden, behalve in Engeland en Nederland.

Volgens de burgemeester van Uithoorn zorgen de qatklanten en -handelaars voor veel overlast op het terrein, maar ook in de omringende wijken. 'Soms staan er 200 auto's geparkeerd.'