Start van hoofdcontent

Stad

nl

COC en Rabbijn boos om joodse verklaring

17 januari 2012, 13.10 uur · Aangepast 19 januari 2012, 08.41 uur

Het COC Amsterdam en Rabbijn Lody van de Kamp hebben om opheldering gevraagd over een Amerikaanse verklaring waarin homoseksualiteit een ziekte wordt genoemd.

De verklaring, de 'Torah Declaration', is onder meer ondertekend door Aryeh Ralbag, de Opperrabijn van de NIHS, de orthodox Joodse gemeente in Amsterdam.

Het COC en Van de Kamp zijn niet te spreken over deze verklaring. Ze hebben onder meer een gesprek aangevraagd met Ralbag, die volgende week toevallig in Amsterdam is. Van de Kamp stelt dat 'deze verklaring ingaat tegen waar we in Amsterdam voor staan. Homoseksualiteit is geen ziekte en hoeft niet te worden genezen.' De ondertekening door Ralbag noemt Van de Kamp dan ook 'niet verstandig'.

COC Amsterdam-voorzitter Dennis Boutkan neemt scherp afstand van de verklaring. 'Homo's veranderen in hetero's is echte onzin en schadelijk voor de geestelijke gezondheid. Ook uit wetenschappelijke hoek is er geen enkele onderbouwing dat zogenaamde 'heterotherapie' kan werken', aldus Boutkan.

Volgens Ronnie Eisenmann, voorzitter van de Joodse Gemeente Amsterdam, sprak Ralbag niet namens de Amsterdamse gemeenschap. Volgens de preses past de afgegeven verklaring niet in de Nederlandse 'bevindingen en feiten.'