Start van hoofdcontent

Politiek

nl

'Slappe aanpak scooteroverlast'

17 januari 2012, 15.29 uur · Aangepast 19 januari 2012, 11.19 uur

De Amsterdamse Fietsersbond en Milieucentrum Amsterdam zijn niet blij met de manier waarop de gemeente Amsterdam de overlast van scooters aanpakt.

'Een slappe aanpak', zo omschrijft de Fietsersbond het huidige gemeentebeleid. Op 19 januari bespreekt de gemeenteraad de plannen van wethouder Wiebes tegen scooteroverlast. Wiebes wil de focus vooral leggen op handhaving en voorlichting, tot grote teleurstelling van de bond het het Milieucentrum.

Het scooterprobleem in de stad is een stuk groter dan Wiebes uit de ongevalscijfers afleidt, aldus de Fietsersbond. Zo worden fietsers die gewond raken door een val na een onverwachte inhaalmanoeuvre geregistreerd als 'eenzijdig ongeval'. Daarbij gaat het om ongevallen zonder 'tegenpartij'. Ongevallen met klein letsel worden helemaal niet geregistreerd.

De Fietsersbond en het milieucentrum stellen voor om in de stadsdelen Oost, Zuid, West en Centrum de snorfiets te weren van alle fietspaden. Een aantal stadsdeelwethouders heeft aangegeven graag mee te doen aan zo’n pilot. Wethouder Wiebes vindt het echter onverantwoord om op meer plekken snorfietsen op de rijbaan te laten rijden.