Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Wat doe je?' (...) 'Even een fotootje'

27 januari 2012, 21.58 uur · Aangepast 28 januari 2012, 12.21 uur

Dit is een van de twee foto's die Peter R. de Vries vanmiddag maakte van de vandaag vrijgelaten Willem Holleeder. De foto werd getoond bij De Wereld Draait Door.

In de uitzending vertelde de misdaagjournalist dat hij Holleeder via familie had benaderd. Ze spraken af in een bos op een kilometer of 40 van Amsterdam. Holleeder was in het gezelschap van enkele familieleden. De Vries heeft met zijn mobiele telefoon twee foto's van Holleeder gemaakt toen hij kwam aanlopen. "Wat doe je?", zei Holleeder waarop de Vries zei "Willem, de hele nationale pers zit achter je aan en wil je zien, dus ik moet je even fotograferen, als bewijs dat ik je heb gezien."

De Vries vertelde ook dat Holleeder weinig los wilde laten. "Alleen vragen over zijn gezondheid mocht ik stellen. Hij zei ook dat ie absoluut geen interviews gaat geven. 'Ik ga nergens zitten', vertelde hij me. Wel jammer natuurlijk, maar wat ik ook probeerde, hij ging nergens op in.' De misdaadverslaggever denkt niet dat Holleeder in Amsterdam blijft. 'Ik heb de indruk dat hij wel begrijpt dat hij zich daar niet kan vertonen. Maar er komt een dag dat hij naar Albert Heijn moet.'  

Verder liet De Vries weten dat de twee na een klein half uurtje praten en in het bos wandelen weer terug wilden naar hun auto's, maar waren verdwaald. Holleeder liet het zoeken over aan De Vries en maakte dit duidelijk met een onvervalst stukje Amsterdamse humor: "Jij bent hier de speurneus", aldus Holleeder tegen de misdaadjournalist. 

Holleeder is sinds 2007 hartpatiënt. Volgens De Vries is Holleeder zich nog steeds bewust van zijn lage levensverwachting - zijn hart functioneert voor nog slechts 25 procent. Holleeder gaat volgens De Vries gebukt onder een chronische vermoeidheid en moet zich aan een streng dieet houden.