Start van hoofdcontent

Stad

nl

Reconstructie op Spiegelgracht

30 januari 2012, 23.21 uur · Aangepast 31 januari 2012, 22.24 uur

Op de Spiegelgracht is maandagavond en -nacht een reconstructie gedaan van het gevecht, waarbij een agent op 14 mei vorig jaar de 31-jarige Michael Koomen doodschoot.

Volgens een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) zijn daar betrokkenen (de agent en drie ploeggenoten van Michael Koomen) bij aanwezig. Zij zullen elk, bijgestaan door stand-ins het gevecht naspelen, zodat de betrokkenen elkaar niet hoeven te zien. De hoop is dat de vier verhalen samen antwoorden geven op veel openstaande vragen die er nog zijn in het onderzoek naar het gevecht. Met name om wat in het busje van de agent is gebeurd. Er zijn wel beelden van beveiligingscamera's over wat er buiten het busje van de agent is gebeurd. De zegsvrouw van het OM zei maandagavond niet op korte termijn te kunnen zeggen wat de reconstructie oplevert.

Maandagavond werd het kruispunt van de Spiegelgracht en de Weteringschans in de hoofdstad met zwarte schermen afgezet, om de gebeurtenissen met de hoofdrolspelers ongestoord te kunnen reconstrueren. Behalve de agent zijn dat de broer van slachtoffer Koomen en een ploeggenoot van hun voetbalelftal.

De gebroeders Koomen speelden bij de club RKAVIC en vierden op de bewuste dag hun kampioenschap. Het uitgelaten elftal had zich door een gecharterde rondvaartboot in de Amsterdamse binnenstad laten afzetten, om aldaar het feest voort te zetten. Het kwam echter al snel tot een confrontatie met de agent, die hen wegens wangedrag staande hield.

In de vechtpartij die volgde, loste de agent meerdere schoten. Michael Koomen, die niet mee heeft gevochten, werd dodelijk getroffen. Zijn broer Nick kreeg een kogel in zijn been, ploeggenoot Diego Medina werd in de buikstreek geraakt. Nick en Diego deden wel mee met het gevecht en zijn vorig jaar door de rechtbank voor het door hen gepleegde geweld veroordeeld.

De rechtbank baseerde haar oordeel mede op de beelden van bewakingscamera's van het incident. De gebeurtenissen buiten het politiebusje van de hondengeleider zijn daarop redelijk goed te zien. Het geweld voltrok zich deels in de bus, buiten het zicht van de camera's. De getuigenissen daarover lopen uiteen. Mogelijk dat de reconstructie nieuw licht op dat onderdeel van het verhaal werpt.

De rijksrecherche is belast met het onderzoek naar het schieten van de agent. De reconstructie is het laatste onderdeel daarvan, zei onderzoeksleider Rob Aartsen maandagavond in en korte toelichting ter plaatse voor de media. Op basis van het hele onderzoek zal de officier van justitie beslissen of de hondengeleider strafrechtelijk vervolgd zal worden.