Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Petities voor fietsen onder Rijks

2 februari 2012, 12.42 uur · Aangepast 14 juni 2012, 13.40 uur

De soap rondom de fietspassage onder het Rijksmuseum is nog altijd niet ten einde. Een groep Amsterdammers is inmiddels een petitie gestart voor behoud van de fietstunnel.

Directeur Wim Pijbes van het Rijksmuseum sprak zich uit tegen de fietstunnel vanwege de verkeersveiligheid. Ook stadsdeelwethouder Joep Blaas (D66) twijfelt over de tunnel. Maar veel bewoners willen juist wel onder het Rijks kunnen door fietsen. 

Op de petitie-site staat de volgende tekst te lezen: '100 jaar geleden ontwierp architect Cuijpers het wereldberoemde Rijksmuseum in Amsterdam. Uniek is de onderdoorgang voor voetgangers en fietsers (de drukste fietsroute van de stad). Nu de restauratie van het museum bijna klaar is, willen wij onze fietsroute terug, verboden voor scooters en brommers.' Inmiddels hebben ruim tweehonderd Amsterdammers zich uitgesproken voor de behoud van de tunnel.

Overigens is er ook een petitie gestart die zich juist tegen de fietstunnel uitspreekt. Volgens die groep moet 'de onderdoorgang van het vernieuwde Rijksmuseum Amsterdam geheel ter beschikking komen van het voetgangersverkeer en bezoekers van alle musea! De terreur van de Amsterdamse fietserslobby moet afgelopen zijn. Het Rijksmuseum moet een entree en visitekaartje voor de stad zijn. Weg met de tweewielers daar.'