Start van hoofdcontent

Stad

nl

UPDATE: Problemen ov door sneeuwval

3 februari 2012, 11.30 uur · Aangepast 6 februari 2012, 11.54 uur

Het KNMI heeft vrijdagochtend een waarschuwing voor extreem weer, code oranje, afgegeven voor onder andere Noord-Holland.

UPDATE 15:15 Door de sneeuwval moeten bus- en tramreizigers in Amsterdam rekening houden met vertragingen van 5 minuten of langer. Alle bus- en tramroutes zijn nog wel gewoon in gebruik. De metro's ondervinden weinig last van de sneeuw en rijden op tijd, aldus een woordvoerster van het vervoersbedrijf GVB.

De treinenloop is vrijdag in heel het land verstoord door het winterweer. De NS heeft de dienstregeling aangepast. Op sommige plaatsen zijn wissels defect. Dat wordt volgens de NS en ProRail in veel gevallen snel opgelost, maar het heeft wel degelijk een vertragend effect op de treinenloop. Vooral in de omgeving Schiphol, Amsterdam en Alkmaar is er sprake van een zogenoemd harmonica-effect op het treinverkeer. Hoe de avondspits er uit komt te zien is nog niet duidelijk, maar volgens een woordvoerder is de verwachting dat het ergste voorbij is.

De sneeuw zorgde voor de grootste overlast op de wegen in en rond de stad. Vrijdagmiddag stond de ring Amsterdam muurvast. De ANWB adviseert reizigers vrijdagmiddag niet de weg op te gaan.

Het KNMI waarschuwde vrijdagochtend al voor extreme weersomstandigheden. Een gebied met sneeuw(buien) ligt boven het noorden van het land. De sneeuw trekt gedurende de ochtend en middag naar het midden, zuiden en zuidwesten. De meeste sneeuw wordt in het westen verwacht, aldus het KNMI.

De vorst zorgt overigens ook voor de nodige mooie plaatje. Zo zijn er al flink wat grachten dichtgevroren.