Start van hoofdcontent

Stad

nl

Treinverkeer ernstig ontregeld

4 februari 2012, 11.53 uur · Aangepast 5 februari 2012, 11.36 uur

De sneeuw speelt het openbaar vervoer rond Amsterdam parten.

UPDATE 18:00 Zondag en maandag rijdt NS met een aangepaste dienstregeling. In de Randstad, Overijssel, Gelderland en Flevoland rijden minder intercity's. Het aantal wordt gehalveerd. Wel zijn de treinen, vooral op maandag in de spits, langer. Dat lieten de NS en spoorbeheerder ProRail zaterdag weten.

Door minder treinen te laten rijden, moeten er minder storingen, met name aan de wissels, optreden.

Rond het centraal station is zaterdag slechts beperkt treinverkeer mogelijk. Volgens de NS rijden er minder treinen als gevolg van sein-, wissel- en stroomstoringen. Een AT5-verslaggever ter plaatse zegt dat er nagenoeg geen treinen rijden en de enkele die dat wel doen, hebben minimaal 30 minuten vertraging.

Er rijden zaterdag nauwelijks treinen naar Schiphol, waardoor er een lange rij staat voor de taxistandplaats. De informatievoorziening van de NS is volgens de reizigers slecht; er staat een lange rij voor de informatiebalie, waar slechts één medewerker bezig is. Bus 69, die naar Schiphol rijdt, zit overvol.

Het bus- en metroverkeer ondervindt weinig hinder van de sneeuw. Volgens een woordvoerder van het GVB rijden zij 'redelijk op tijd'.

Het tramverkeer heeft echter wel last van het weer. Vooral rond het Weteringscircuit, Mercatorplein en Meer en Vaart rijden er weinig trams. De vertraging is volgens het GVB te wijten aan opstartproblemen doordat er veel sneeuw tussen de rails ligt. Passagiers moeten rekenen op zo'n 15-20 minuten vertraging.

Er rijden in Amsterdam twee zogenaamde OV-zorgwagens, die ijs van de tramsporen verwijderen. Daarnaast heeft het GVB drie ploegen met branders ingezet, die door middel van verhitting ijs van rails halen.