Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Taxi-standplaats Leidse niet verplaatst

9 februari 2012, 11.24 uur · Aangepast 11 februari 2012, 11.12 uur

De taxi-standplaats op het Leidseplein wordt toch niet verplaatst. Dat heeft het Dagelijks Bestuur van stadsdeel Centrum dinsdag besloten.

De standplaats zou als proef op de vrijdag- en zaterdagavond tijdelijk worden verplaatst van het Kleine Gartmanplantsoen naar de Leidsebrug tegen het Hotel Americain. Bewoners ervoeren de afgelopen jaren erg veel overlast vanwege de chaotische situatie rond de taxistandplaats. Vooral het nachtelijke getoeter, dat ontstaat door de grote toestroom van taxi's die het overige verkeer ophouden, zorgt voor een hoop irritatie onder de bewoners. Daarom besloot het stadsdeel Centrum aanvankelijk tot een verplaatsing van de standplaats maar ziet daar nu toch vanaf. 

In plaats daarvan worden er nu maatregelen genomen om de verkeerscirculatie te verbeteren. Ook wordt het toezicht op de standplaats per direct uitgebreid naar de donderdagavond. Op vrijdag- en zaterdagavond was er reeds toezicht. De politie gaat ook extra letten op taxi-overtredingen. Hierbij wil de politie gebruik gaan maken van camerabeelden bij het beboeten van overtredingen. 

Als bovenstaande maatregelen niet genoeg blijken te zijn, kunnen extra maatregelen worden genomen om de hoeveelheid taxi’s richting het Leidseplein te reguleren. Redenen hiertoe zijn onder andere een negatief advies van de Centrale Verkeerscommissie vanwege de verkeersveiligheid en de doorstroming. Ook de kosten van 369.000 euro voor de verplaatsing vindt stadsdeel Centrum te hoog. Het stadsdeel benadrukt dat de overlast op vrijdag- en zaterdagavond al is verminderd door het extra toezicht.

Een schrale troost voor de bewoners is wel dat de standplaats ooit zal worden verplaatst. Dit gebeurt echter pas medio 2015 na de grote herinrichting van het Leidseplein.