Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Adrenalinestoot voor de regio'

9 februari 2012, 14.19 uur · Aangepast 12 februari 2012, 12.12 uur

Een deel van de A10 bij het Amsterdamse kantoorgebied de Zuidas komt onder de grond te liggen.

Dat is tijdens een persconferentie over de toekomst van de Zuidas donderdag bekend gemaakt. Het gehele project zal 1.4 miljard euro gaan kosten. Het Rijk steekt 979 miljoen euro in het project en de regio is goed voor een bedrag van 406 miljoen euro. Hiervan neemt Amsterdam 201 miljoen euro voor haar rekening.

Meest opzienbarende onderdeel van de ingrijpende verbouwing van het gebied is het ondergronds brengen van een deel van de A10. Dit is een uitgeklede variant van het oorspronkelijke 'dokmodel'. Daarbij zou niet alleen de snelweg, maar ook het treinspoor ondergronds gaan. Erboven moesten kantoren en wegen komen. Met dit plan uit 2007 was 2,1 miljard euro gemoeid.

Voormalig topambtenaar en oud-ambassadeur in China Dirk Jan van den Berg bedacht eind 2009 dat het ondergronds brengen van alleen een deel van de A10 goedkoper en makkelijker te realiseren was. De toenmalige ministers Jacqueline Cramer (Ruimte), Camiel Eurlings (Verkeer) en lokale bestuurders schaarden zich begin 2010 achter deze variant.

De Tweede Kamer besloot in maart 2010 een besluit uit te stellen, omdat het kabinet was gevallen. Het nieuwe kabinet noemt de Zuidas in het regeerakkoord specifiek als een gebied dat 'maximaal gefaciliteerd' moet worden omdat het belangrijk is voor de economie.

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu noemt het project 'een adrenalinestoot voor de regio'.