Start van hoofdcontent

Stad

nl

Shariasjeik niet meer welkom op VU

15 februari 2012, 18.00 uur · Aangepast 17 februari 2012, 12.01 uur

De Vrije Universiteit (VU) heeft een debat met de Britse islamitische rechtsgeleerde sjeik Haitham al-Haddad afgelast.

Er is zo veel discussie rond hem ontstaan, dat een academisch debat niet mogelijk is, liet een woordvoerster woensdag weten.

De sjeik zou vrijdag en zaterdag deelnemen aan een symposium van de Islamitische Studentenvereniging aan de VU. Het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël) en verschillende partijen in de Tweede Kamer riepen de VU op de shariageleerde te weren, omdat hij antisemitische opvattingen zou hebben.

Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI) is verheugd dat de Vrije Universiteit het debat met haatprediker Haitham al-Haddad heeft afgeblazen. CIDI verzocht dat al dinsdag in een open brief aan de universiteit en de Islamitische Studentenvereniging. 'Met dit besluit maakt de VU duidelijk een verantwoordelijk leerinstituut te zijn dat geen platform wenst te bieden aan discriminatie, racisme en antisemitisme', zegt een woordvoerder van CIDI. De Raad van Bestuur van de VU liet CIDI woensdagmiddag weten, niet te hebben geweten wat 'voor vlees zij in de kuip hadden omdat ze niet iedere gastspreker controleren'.

Als de kamer de toegang van al-Haddad tot Nederland niet weigert, bestaat er de kans dat hij wel ergens anders zijn toespraak houdt.