Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Aangifte tegen shariasjeik

18 februari 2012, 11.11 uur · Aangepast 20 februari 2012, 23.48 uur

Ehsan Jami gaat aangifte doen tegen Al-Haddad, de omstreden islamitische rechtsgeleerde die vrijdagavond in debat ging.

De omstreden shariageleerde Haitham Al-Haddad zei vrijdagavond in debatcentrum De Balie dat het afvallen van de islam in islamitische landen de doodstraf verdient. Na afloop liet de Iraans-Nederlandse (ex-)politicus Ehsan Jami op Twitter weten dat hij vanwege deze uitlatingen aangifte gaat doen tegen Al-Haddad.

De oprichter van het inmiddels opgeheven comité voor ex-moslims vindt dat Al-Haddad opriep tot geweld en moord door te zeggen dat afvallige moslims moeten worden gedood. Jami voelde zich ook bedreigd door andere aanwezigen. 'De sfeer was dreigend en ik werd in het Arabisch voor afvallige uitgemaakt', aldus Jami. Ook hier zal hij melding van doen bij de politie.

Al-Haddad ging in Amsterdam in gesprek met GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi en De Pers-journalist Kustaw Bessems. Het debat verliep verhit. Aanwezige aanhangers begroetten sommige opmerkingen van de shariageleerde met luid applaus. Al-Haddad verklaarde ook dat steniging de juiste islamitische straf is voor overspel.

In De Balie was veel bewaking aanwezig en volgens een woordvoerder was er volgens de politie geen sprake van strafbare uitingen. De shariageleerde zelf noemde de commotie vrijdag nog overtrokken.